

GUANABANA (Graviola, Anona) - zioło
Być może znacie ją pod nazwą graviola a może słyszycie o niej po raz pierwszy. Guanabana to wiecznie zielone drzewo z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Jej kora, liście, owoce, nasiona, korzenie są z powodzeniem stosowane w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Najbardziej popularnym jest wywar z liści, który jest uważany przez Indian za wojownika z dolegliwościami układu krążenia, problemami trawiennymi i pasożytami.
Skład
Guanabana 100%Napar i smak zioła
Po ugotowaniu napar ma jasno złotożółty kolor i stosunkowo niepozorny, nieco trawiasty aromat. Podobny jest smak - lekko ziołowy, lekko gorzki.
Pochodzenie zioła
Guanabanę znajdziemy w zielnikach jako flaszowiec miękko ciernisty (Annona muricata L) nazywany też Annona, graviola, corossol albo soursop. Wiecznie zielone drzewo rośnie głównie na karaibskim obszarze Antil, Ameryce Środkowej i na Północy Ameryki Południowej. Dorasta do wysokości 3-8 metrów, ma duże, gładkie i błyszczące liście. Występuje na wysokości 1150 metrów. Jej owoce są duże, pokryte zieloną skórką podzieloną na pola, na każdym znajduje się kolec. Mają delikatnie kwaśny smak, więc przygotowuje się z nich napoje lub spożywane są bezpośrednio jako orzeźwiający owoc na Dominikanie, Kubie, Bahamach, Kolumbii i północno-wschodniej Brazylii.
Używanie liści do celów terapeutycznych jest znane głównie z Peru. Wyciąg z liści wykorzystywany jest jako baza dla wielu suplementów diety. Jednak, trudno jest wykazać ich wpływ na zdrowie, ponieważ aktywne składniki zwykle wiele ich nie zawierają. Czysty produkt naturalny, bez dodatku składników jest najlepszym sposobem, aby uzyskać najbardziej korzystne dla zdrowia substancje. I Guanabana w tym zakresie ma wiele do zaoferowania!
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Sposób przygotowania
Suszone ziele (5 g) zalać 1000 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Nie należy zasłaniać pokrywką pojemnik, wywar się zredukuje.
Zlać wywar.
Picie: Dorośli 2-3x na dobę 250 ml
Można dodać pszczeli miód

























Potrzebujesz porady?

7. 8.
30. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

VILCACORA (Uňa de gato, Koci Pazur, Uncaria)
