

GRUZIŃSKA ZIELONA HERBATA MAGHALI ETSERI
Zdecydowanie trudno jest odtworzyć to zjawisko. Mamy jednak dobrą wiadomość dla miłośników doskonałych i jakościowych herbat. W Gruzji to się udało. Dzięki umiejętnościom i zamiłowaniu nowych producentów i mistrzów herbaty do rzemiosła, dawny przodownik powoli, ale pewnie odkurza wieki wyrafinowanych umiejętności i wprowadza na rynek wyjątkowy gruziński skarb.
Skład
Zielona herbata Maghali Etseri 100%Napar i smak herbaty
Napar jest jasnozielony z licznymi złotymi refleksami i ma jedwabisty, przyjemnie słodki smak bez silnych trawiastych podtekstów i gorzkiego zakończenia.
Pochodzenie herbaty
Gruzja, położona na granicy Europy i Azji, nad brzegiem Morza Czarnego, od dawna słynie z wina i herbaty. Wszystko to jednak zmieniło się w czasach Związku Radzieckiego, kiedy Gruzja była jednym z czterech największych producentów na świecie, ale ilość wielokrotnie przewyższała jakość. Koneserzy herbaty wymazali więc ten kraj z mapy, a po upadku Związku Radzieckiego plantacje herbaty zostały niemal całkowicie zniszczone.
Na szczęście kilka lat temu grupa miejscowych rolników postanowiła przywrócić tę tradycję. Połączyli siły i metodą prób i błędów udało im się wyhodować wysokiej jakości krzewy herbaciane dające pyszną herbatę. Początkowo był on przeznaczony wyłącznie na rynek lokalny, ale wkrótce nawiązano współpracę handlową z Francją i Czechami. A herbata okazała się sukcesem.
W dolinach Gruzji panuje ciepły klimat podzwrotnikowy, w którym dobrze rozwijają się krzewy herbaciane. Plantacja u podnóża góry Maghali Etseri jest tego dobitnym dowodem. Lokalni producenci kładą duży nacisk na precyzyjne przetwarzanie tylko najlepszych liści i w nagrodę otrzymują herbatę o najwyższej jakości i wyrazistym smaku. Niestety, są jednak tacy, którzy tworzą mieszanki z różnych importowanych liści i podają je jako herbatę gruzińską. Jakość tej herbaty jest jednak zupełnie inna, co psuje reputację uczciwych lokalnych plantatorów.
Jednak zielona herbata Maghali Etseri ma gwarancję autentyczności, o czym można przekonać się po otwarciu opakowania. Zawiera tylko piękne, jędrne i lekko poskręcane liście, bez dużej ilości drobinek kurzu, które zamulają napar i psują nie tylko smak, ale i ogólne wrażenie. Ponadto, dzięki odpowiedniemu klimatowi i bogatej w minerały glebie, herbata w Gruzji uprawiana jest organicznie, co przekłada się na zapach pełen morskiej bryzy i świeżości pobliskich gór. Jeśli więc lubicie dać się uwieść niezbadanym smakom różnych herbat, to ta z doliny Mahgali Etseri jest dla Was idealna.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

10. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZARNA HERBATA GRUZIŃSKA MAGHALI ETSERI

Gruzińska czarna herbata Kolkhida
