

DELIKATNA WANILIA - zielona herbata
Prosto, a jednak doskonale. Złączyć świeżą i naturalnie słodką zieloną herbatę z delikatną wanilią to był pomysł naszej asystentki. Lubi oboje, więc kiedy nam gotowała każdego ranka czajnik zielonych liści, nie zapomniała zawsze na spodek położyć czegoś waniliowego. Raz to były domowe babeczki, czasami waniliowe rogaliki lub kawałek waniliowego sernika. Wszystko oczywiście z prawdziwą wanilią. Teraz zaoszczędzamy kalorie – sypana herbata Delikatna wanilia zastąpi nawet i najlepszy deser!
Skład
Herbata zielona Sencha, Wanilia, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Napar zielonej aromatyzowanej herbaty ma jasnożółty kolor. Aromat i smak, oczywiście, zależny jest od jego składu. Dlatego jest lekko cierpka, w posmaku słodka i bardzo, bardzo waniliowa.
Pochodzenie herbaty
Zdecydowana większość produkcji herbaty na świecie pochodzi z Chin. Za nią się mieści India, Kenia, Sri Lanka ... Zieloną herbatę, którą użyliśmy przy mieszaniu Delikatna wanilia, kupiliśmy w Chinach. Sprawdzony dostawca z ogrodu rolnictwa organicznego daje gwarancję wysokiej jakości herbaty i jej starannego przetwarzania. Zielone herbaty są w rzeczywistości skłonne do pochłaniania zapachów, pleśnienia podczas procesu wytwarzania oraz w trakcie przechowywania. Utrzymanie właściwej procedury i zasad transportowania oraz przechowywania herbaty pozwala, by liście herbaty nie traciły nic ze swojego szlachetnego aromatu, smaku i koloru.
Jak się herbatę zieloną produkuje? Zbierane chińskie liści herbaty (Camellia sinensis) są pozostawione przez kilka godzin w powietrzu do więdnięcia, a następnie są one szybko sparzone lub wyparzone w dużych patelniach. Później są one różnie rolowane lub przekładane. W związku z tym, konieczne jest wysuszenie herbaty tak, aby zapobiec jej spaleniu, a także równocześnie pozbawienie jej wilgoci, która może doprowadzić do pleśni. Wreszcie, zielona herbata jest sortowana, pakowana i wysyłana na rynek.
Wiecznie zielone krzewy herbaciane ze stosunkowo sztywnymi liścimi. Znajdują się one w południowej i południowo-wschodniej części Chin, nawet do wysokości powyżej 2000 metrów. Kwitną białymi kwiatami, owoce przypominają orzechy. Liście mogą być skubane kilka razy w roku – gołymi rękami lub wycinaniem nożyczkami przez pracowników. W Japonii coraz cześciej korzysta się ze strzyżących maszyn. Pierwsza pisemna wzmianka o krzewach herbacianych datowana jest w 7 wieku, ale mówi się, że efekty działania ich liści znano już 400 lat wcześniej.
Wanilię zna każde europejskie dziecko. Ale nie zawsze tak było. Na stary kontynent przywieźli ją w 16 w. Hiszpanie. Do tego czasu, wiedzieli o jej smaku, użytkowaniu i zbiorze tylko meksykańscy Toltekowie i Aztekowie. Popularna przyprawa ma postać fermentowanej kapsułki storczyków nazwanych wanilia. Monopolistą w produkcji wanilii był Meksyk, bowiem tylko tam występowały odmiany pszczół bezżądłowych i niektóre kolibry, zapylające kwiaty tej rośliny aż do końca 19 wieku. Dopiero po odkryciu sztucznego zapylania rozprzestrzeniła się uprawa wanilii na Madagaskarze, Sri Lance, Seszelach, etc.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparzyć wodą o temp. 80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata
