Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

DARK OOLONG 1ST GRADE

Kod: 1428

Wysokie góry i chłodny klimat dodają herbatom z Fujian świeżości i słodkości. Od czasów dynastii Ming robotnicy na plantacjach herbacianych przetwarzają delikatne listki tak, żeby nie zaliczały się ani do zielonych, ani do czarnych. Złożone na pół Oolong są w związku z tym, słodkie i kompletne. Specjalna Dark Oolong należy do tych, które dodatkowo zawierają w sobie nutkę dymu z węgla drzewnego i czekolady. Przygotujcie się na filiżankę napoju w kolorze whisky o delikatnym, zniewalającym smaku.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Chiny
Region
Region:
Fujian
Smak
Smak:
Słodkawy, dymny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 10 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
1200m

Skład

Oolong 100%

Napar i smak herbaty

Herbata Dark Oolong 1st Grade daje napar koloru ciemno-bursztynowego. Po
pierwszym zaparzeniu smakuje słodko, lekko czekoladowo z przyjemnym posmakiem
dymu. Każdy kolejny napar dostarcza nowych i nowych kombinacji smakowych.

Pochodzenie herbaty

Fuijan rozpościera się na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin. Jest to jeden z
najbardziej zróżnicowanych kulturowo i językowo obszarów obecnej Chińskiej
Republiki Ludowej. Jeżeli chodzi o herbatę, utrzymuje stałe miejsce wśród
światowych producentów. Dzięki specyficznym warunkom klimatycznym, geograficznym
i ekologicznym, plantatorzy w Fujian produkują herbaty o rozmaitych
charakterystykach. Doświadczenie w ich uprawie sięga kilku tysięcy lat, jednak
ich klasyfikacja często bywa bardzo trudna. Według niektórych doniesień, w
Chinach produkuję się do 8 tysięcy rodzajów herbaty. Zgodnie z najbardziej znaną
klasyfikacją, wyróżnia się herbaty czarne (lokalnie nazywane czerwonymi, są
poddane procesowi pełnej fermentacji), zielone, białe, żółte, Pu Erh (dodatkowo
fermentowane), aromatyzowane, formowane i wędzone. Do tej listy możemy jeszcze
dodać herbaty częściowo fermentowane, czyli Oolong. Można do nich zaliczyć też i
ten specjał.
Znanych jest około 3 tysiące rodzajów herbaty Oolong. Czasami nazywa się je
herbatami niebiesko-zielonymi, chociaż kolor niebieski jest ostatnią rzeczą,
jaką można w niej dostrzec. Najwięcej rodzajów Oolong produkuje się właśnie w
prowincji Fujian. Zajmuje ona powierzchnię 120 tysięcy km², a ilość tutejszych
mieszkańców szacuje się na 34,7 miliona. Prowincję zamieszkuje wiele grup
etnicznych takich, jak m.in. Hui, Miao, Manchu. Fuijan ma klimat subtropikalny,
w niektórych rejonach deszcz pada prawie przez cały rok. Jednak w większej jej
części panują suchsze zimy i wilgotne lata. Średnie roczne opady kształtują się
w granicach od 1400 do 2000 mm, temperatury od 17 do 21 °C. Jest to obszar
górzysty, pokryty lasem w więcej niż 60 procentach.
Fujian przyciąga turystów przez cały rok, zarówno swoimi zabytkami, jak i
pięknymi górami z masywnymi skałami, czystymi rzekami i buddyjskimi świątyniami.
Do głównych atrakcji można również zaliczyć plantacje krzewów herbacianych
zajmujące rozległe obszary. Eksperci twierdzą, że herbata w tej prowincji jest
uprawiana od ponad 1600 lat. Specjalnością Fujian jest przede wszystkim Oolong,
„wynaleziona” 400 lat temu. Jej produkcja jest mocno skomplikowana i przebiega w
różny sposób, w zależności od pożądanego stopnia fermentacji. Najprościej:
liście herbaty pozostawia się do zwiędnięcia na słońcu przez 10-20 minut, potem
marszczą się potrząsane na plecionkach. I to cztery razy po sobie, zawsze z
około dwugodzinnym odstępem. Proces zbliża się do końca, gdy herbata ma
specyficzny zapach a może to rozpoznać tylko bardzo doświadczony ekspert.
Następnie liście należy krótko podgrzewać, szybko schłodzić i zrolować. Wszystko
to w wysokiej temperaturze. Gotową herbatę na koniec trzeba jeszcze przesuszyć.
Wraz z herbatą Oolong z Fujian w świat wyruszyła również ceremonia parzenia
herbaty Gong Fu Cha, w której doskonale się ona sprawdza. Jeżeli chcielibyście

dowiedzieć się o tym więcej, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu w
Magazynie.

Efekty herbaty

Oolong
Efekty oolongu

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 90 °C Czas przygotowania 3-5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Oonlong zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.

2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.

3. Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

Najlepszy w swojej klasie  Oolong zasłużenie należy również do najdroższych. Żelazną Bogini chińskiej prowincji Fujian poszukują doświadczeni miłośnicy herbat ze wzgledu dla jej wyjątkowy smak i właściwości aromatyczne. Zaleca się, aby przygotować ją sposobem Gong Fu Cha. Wtedy wyda z siebie wszystko - bogaty charakter, długi posmak i maksymalną szlachetność. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
45,1 zł /250 g 18,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 8. 3. 2021

MILK OOLONG
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MILK OOLONG

Mleko, jak wiemy, jest gładkie, aksamitne, słodkie ... Jaki może być Oolong mleko?  Dokładnie taki sam! Oolong Mleko z Taiwanu to delikatność, niezwykle delikatny smak i słodki aromat. Produkcji herbaty Oolong mleko  przykładane jest maksimum uwagi. Nie jest zatem zaskoczeniem, że należy do wysoko cenionych odmian.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
76,1 zł /250 g 30,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 8. 3. 2021

OOLONG CHINA SE CHUNG
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

OOLONG CHINA SE CHUNG

Oolong pije się w Chinach od ponad 400 lat. Częściowo fermentowana herbata cechuje się doskonałym smakiem i urzekającym aromatem. Chung utlenia się tylko nieznacznie, dając w ten sposób wyśmienitą filiżankę herbaty z eterycznym, kwiatowym zapachem. Często podawana w chińskich restauracjach. Wypróbuj tej wyjątkowej herbaty z tradycyjnych ogrodów. Dzięki niskiej zawartości kofeiny można się nią cieszyć przez cały dzień. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
35,5 zł /250 g 14,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 8. 3. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »