

DARK OOLONG 1ST GRADE
Wysokie góry i chłodny klimat dodają herbatom z Fujian świeżości i słodkości. Od czasów dynastii Ming robotnicy na plantacjach herbacianych przetwarzają delikatne listki tak, żeby nie zaliczały się ani do zielonych, ani do czarnych. Złożone na pół Oolong są w związku z tym, słodkie i kompletne. Specjalna Dark Oolong należy do tych, które dodatkowo zawierają w sobie nutkę dymu z węgla drzewnego i czekolady. Przygotujcie się na filiżankę napoju w kolorze whisky o delikatnym, zniewalającym smaku.
Skład
Oolong 100%Napar i smak herbaty
Herbata Dark Oolong 1st Grade daje napar koloru ciemno-bursztynowego. Po
pierwszym zaparzeniu smakuje słodko, lekko czekoladowo z przyjemnym posmakiem
dymu. Każdy kolejny napar dostarcza nowych i nowych kombinacji smakowych.
Pochodzenie herbaty
Fuijan rozpościera się na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin. Jest to jeden z
najbardziej zróżnicowanych kulturowo i językowo obszarów obecnej Chińskiej
Republiki Ludowej. Jeżeli chodzi o herbatę, utrzymuje stałe miejsce wśród
światowych producentów. Dzięki specyficznym warunkom klimatycznym, geograficznym
i ekologicznym, plantatorzy w Fujian produkują herbaty o rozmaitych
charakterystykach. Doświadczenie w ich uprawie sięga kilku tysięcy lat, jednak
ich klasyfikacja często bywa bardzo trudna. Według niektórych doniesień, w
Chinach produkuję się do 8 tysięcy rodzajów herbaty. Zgodnie z najbardziej znaną
klasyfikacją, wyróżnia się herbaty czarne (lokalnie nazywane czerwonymi, są
poddane procesowi pełnej fermentacji), zielone, białe, żółte, Pu Erh (dodatkowo
fermentowane), aromatyzowane, formowane i wędzone. Do tej listy możemy jeszcze
dodać herbaty częściowo fermentowane, czyli Oolong. Można do nich zaliczyć też i
ten specjał.
Znanych jest około 3 tysiące rodzajów herbaty Oolong. Czasami nazywa się je
herbatami niebiesko-zielonymi, chociaż kolor niebieski jest ostatnią rzeczą,
jaką można w niej dostrzec. Najwięcej rodzajów Oolong produkuje się właśnie w
prowincji Fujian. Zajmuje ona powierzchnię 120 tysięcy km², a ilość tutejszych
mieszkańców szacuje się na 34,7 miliona. Prowincję zamieszkuje wiele grup
etnicznych takich, jak m.in. Hui, Miao, Manchu. Fuijan ma klimat subtropikalny,
w niektórych rejonach deszcz pada prawie przez cały rok. Jednak w większej jej
części panują suchsze zimy i wilgotne lata. Średnie roczne opady kształtują się
w granicach od 1400 do 2000 mm, temperatury od 17 do 21 °C. Jest to obszar
górzysty, pokryty lasem w więcej niż 60 procentach.
Fujian przyciąga turystów przez cały rok, zarówno swoimi zabytkami, jak i
pięknymi górami z masywnymi skałami, czystymi rzekami i buddyjskimi świątyniami.
Do głównych atrakcji można również zaliczyć plantacje krzewów herbacianych
zajmujące rozległe obszary. Eksperci twierdzą, że herbata w tej prowincji jest
uprawiana od ponad 1600 lat. Specjalnością Fujian jest przede wszystkim Oolong,
„wynaleziona” 400 lat temu. Jej produkcja jest mocno skomplikowana i przebiega w
różny sposób, w zależności od pożądanego stopnia fermentacji. Najprościej:
liście herbaty pozostawia się do zwiędnięcia na słońcu przez 10-20 minut, potem
marszczą się potrząsane na plecionkach. I to cztery razy po sobie, zawsze z
około dwugodzinnym odstępem. Proces zbliża się do końca, gdy herbata ma
specyficzny zapach a może to rozpoznać tylko bardzo doświadczony ekspert.
Następnie liście należy krótko podgrzewać, szybko schłodzić i zrolować. Wszystko
to w wysokiej temperaturze. Gotową herbatę na koniec trzeba jeszcze przesuszyć.
Wraz z herbatą Oolong z Fujian w świat wyruszyła również ceremonia parzenia
herbaty Gong Fu Cha, w której doskonale się ona sprawdza. Jeżeli chcielibyście
dowiedzieć się o tym więcej, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu w
Magazynie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Oonlong zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

MILK OOLONG
