

DARJEELING SFTGFOP1 FF RISHEEHAT BIO 2024 - czarna herbata
Podobnie jak wino z Champagne, szynka z Lanjarón lub czekolada Pontedera, tak i herbata z Darjeeling gwarantuje najdoskonalszy smak i najwyższą jakość. Na pierwsze zbiory niecierpliwie oczekują miliony smakoszy herbaty. Ta z plantacji Risheehat zachwyca łagodnym, wyważonym, owocowym smakiem, miodową słodyczą i delikatnie ziołową nutą. Nie pozwólmy na to, żeby tak unikalna, uprawiana w naturalnych warunkach herbata nam umknęła!
Skład
100%Napar i smak herbaty
Darjeeling z plantacji Risheehat pachnie kwiatami i owocami. W jej smaku można rozpoznać przyjemną i długotrwałą słodycz, świeżość łąk i delikatną nutę ziół. Napar ma cudowny żółtozielony kolor, a z jednej porcji listków herbacianych można zaparzyć aż trzy filiżanki. Każda będzie trochę inna, jednak wszystkie zapierają dech w piersiach.
Pochodzenie herbaty
Miejsca, z którego ta prawdziwa przyjemność nie trzeba smakoszom doskonałych herbat przedstawiać. Przedgórze Himalajów w północno-wschodnich Indiach jest pokryte plantacjami herbat już od 19-tego stulecia. Wymagająca gleba i bardzo specyficzne warunki klimatyczne plus doświadczenie lokalnych plantatorów są źródłem produktu podbijającego cały świat. Panujące tutaj warunki doprowadziły do powstania w Darjeeling ponad 80 plantacji obsadzonych głównie chińskimi krzewami herbaty w odmianie Assam.
Plantacja Risheehat jest zlokalizowana w odległości około 14 kilometrów od miasta Darjeeling. Jest uważana za jedną z najbardziej prestiżowych. Herbat uprawiana jest w ekologicznych warunkach na obszarze około 260 hektarów. Krzewy herbaciane rosną w otoczeniu drzew pomarańczowych, kwiatów i upraw warzywnych. W takich warunkach ich listki uzyskują wyjątkowy zapach. Zbiory z tej plantacji osiągają 180 ton herbaty rocznie. Przed dwoma laty Darjeeling dosięgła ogromna fala strajków robotników, co oczywiście odbiło się na zmniejszeniu się produkcji herbaty.
W dosłownym tłumaczeniu Risheehat oznacza „dom świętych”. Plantację założyli Brytyjczycy w 19-stym stuleciu, a oprócz Darjeeling uprawia się tu także ortodoksyjne czarne, zielone i specjalne herbaty. Jej zbocza należą do jednych z bardziej stromych, liście herbaty są zbierane od marca do listopada. W roku 1955 plantacja weszła w skład firmy Stöcke Risheehat, która specjalizuje się w rolnictwie ekologicznym i charakteryzuje się ogromną dbałością o środowisko naturalne.
Zalety herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temper. 90°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml
- Do herbaty w imbryku, dodać maksymalnie 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.




















Potrzebujesz porady?
