

Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO - oolong
Oolongi nie są typowe dla Darjeeling, ale wystarczy spróbować tego z ogrodu w dolinie Rungbong - Turzum - i już po pierwszym łyku można się zachwycić. Złożony, świeży i delikatnie kwiatowy smak zapewnia, że mamy do czynienia z prawdziwym rarytasem. Specjalnie wyselekcjonowane liście i srebrzyste pąki nie zawiodą swoim wyjątkowym aromatem nawet najbardziej doświadczonych smakoszy herbaty.
Skład
Oolong Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO 100%Napar i smak herbaty
Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO oolong ma bursztynową barwę naparu. Jego aromat jest niezwykle przyjemny, bogaty i żywy, a w smaku wyczuwalna jest nuta świeżego powietrza, w którym rosła ta herbata. Znajdziesz w niej ślady kwiatów, owoców, a może nawet subtelną nutę korzenną. Z pewnością spodoba się Wam muskatowy charakter tego rzadkiego oolonga.
Pochodzenie herbaty
Ogród herbaciany Turzum, z którego pochodzi ten wyjątkowy oolong, znajduje się w dolinie Rungbong, około 25 kilometrów od Darjeeling. Została założony w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Od końca lat 50. zarządzał nią Jhunjhunwala, a następnie przeszdł w ręce rodziny Jindal, która sprzedała go firmie Jayshree, posiadającej kilka innych plantacji w Darjeeling. Turzum jest bardzo blisko związane z pobliskim ogrodem Sungma, w którym znajduje się wspólna fabryka przetwórcza. Ogrody pomagają sobie nawzajem od 1734 r., kiedy to Sungma doznała poważnych zniszczeń w wyniku trzęsienia ziemi.
Oba ogrody położone są na wysokości od 1100 do 1700 metrów, w otoczeniu innych szczytowych plantacji. Jeśli chodzi o warunki klimatyczne, Darjeeling jest absolutnie idealny, przynajmniej dla drzew herbacianych. Na zboczach wysokich wzgórz chłodne, suche zimowe bryzy przeplatają się z letnimi i jesiennymi deszczami monsunowymi. Ze względu na wzajemne oddziaływanie zimnego, suchego i ciepłego powietrza tropikalnego, plantacje są często spowite mgłą lub chmurami. Dlatego liście herbaty rosną powoli i mogą wchłonąć przyjemny aromat i świeżość, tak charakterystyczne dla Darjeeling.
Do produkcji herbaty Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO oolong bardzo starannie wybrano liście. Są to liście i pąki liściowe chińskiego drzewa herbacianego (Camellia sinensis), a dokładniej jego odmiany P312. Została ona opracowana na podstawie roślin z ogrodu w Phoobsering w latach 70. Liście tej odmiany zwykle miesza się z innymi odmianami, ponieważ dodają one równowagi i złożoności. Dlatego możliwość skosztowania tego ekskluzywnego zbioru w czystej postaci jest niezwykle rzadka. I to w dodatku półfermentowanego!
Herbaty Darjeeling są najczęściej przetwarzane jako czarne. Oolongi stanowią zupełny wyjątek. Aby uzyskać tak zwaną herbatę półzieloną, po zerwaniu należy pozwolić zbiorom krótko zwiędnąć, następnie zaburzyć ich strukturę przez delikatne potrząsanie nimi na chustach, a na koniec wysuszyć w cieniu, aż powierzchnia liści zmieni kolor na lekko żółty. Proces wytrząsania i suszenia należy powtórzyć kilka razy.
Po zakończeniu pracy pracownicy sortują herbatę, pakują ją i wysyłają na giełdę. Stamtąd trafia do czajniczków tysięcy miłośników najlepszych herbat świata. Zdecydowanie spróbujcie Oolong z Darjeeling.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Darjeeling Oolong zalać wodą o temperaturze 80-90°C, w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA PHOENIX DAN CONG - oolong

CHINA GABALONG BIO - oolong
