

CZARNA HERBATA GRUZIŃSKA MAGHALI ETSERI
Legendarna gruzińska herbata powoli zrzuca płaszcz zapomnienia, dzięki uczciwej pracy nowych producentów, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość i szacunek dla rzemiosła. Wyjątkowy dowód na to, że nawet na progu Europy można uprawiać wyjątkową herbatę, która nie wypiera się swoich chińskich korzeni. Zapomnijcie o gruzińskich substytutach i skosztujcie tego jedynego, prawdziwego.
Skład
Czarna herbata Maghali Etseri 100%Napar i smak herbaty
Napar, pełen nut mahoniu i miodu, jest jedwabisty na języku, a jednocześnie intensywny, z lekko owocowym i orzechowym tłem.
Pochodzenie herbaty
Większość ludzi niewiele wie dziś o Gruzji, kraju położonym na granicy Europy i Azji. Jednak ten górzysty kraj położony pomiędzy Wielkim i Małym Kaukazem był kiedyś ważnym punktem na mapie dla wszystkich miłośników dobrych win i herbat. W końcu pierwsze drzewa herbaciane posadzono tu pod starannym nadzorem chińskich mistrzów w pierwszej połowie XIX wieku. Ale potem nadszedł okres dominacji sowieckiej i zaczęto kłaść nacisk na ilość, a nie na nieskazitelną jakość.
Po uzyskaniu niepodległości w 1990 r. popyt znacznie się zmniejszył i o ile produkcja wina została utrzymana w miarę możliwości, o tyle produkcja herbaty została prawie całkowicie zniszczona. Jednak Gruzja ma idealne warunki dla plantacji herbaty. Gleba jest bogata w minerały, a klimat w dolinach jest subtropikalny. Było więc tylko kwestią czasu, kiedy miejscowi rolnicy odważą się i przywrócą tę tradycję.
W przypadku gruzińskich producentów czarnej herbaty z regionu Maghali Etseri stało się to stosunkowo niedawno, bo w 2017 roku. Ożywili oni oryginalne plantacje i stopniowo udało im się uzyskać najwyższej klasy czarną herbatę, co więcej, w doskonałej symbiozie z naturą, czyli bez dodawania nawozów chemicznych. Niestety, po ich sukcesie pojawiło się wielu nieuczciwych handlarzy, którzy wprowadzili na rynek różne mieszanki herbaciane i przedstawiają je jako prawdziwą herbatę gruzińską. Na szczęście, bardzo łatwo jest rozpoznać prawdziwą. Jej liście są jędrne, pięknie pachnące i pozbawione dużej ilości cząsteczek kurzu, które powodują zmętnienie herbaty i zmniejszają doznania sensoryczne.
Gruzińska czarna herbata Maghali Etseri to prawdziwy skarb, który jest o krok od otwarcia się na cały świat. Pierwsza herbata z odnowionej produkcji lokalnych plantatorów była eksportowana tylko do Francji, Czech i to w bardzo ograniczonych ilościach. Więc możecie być jednym z pierwszych, którzy cieszą się filiżanką pysznego smaku z legendarną siłą Kaukazu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wodą o temperaturze 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata
