

COOL MATCHA MINT – POMARAŃCZA BIO – 30g
Spróbujcie inaczej. Rozszerzcie swoją Matcha kartę z napojami o smak soczystych pomarańczy i orzeźwiającej mięty pieprzowej. Możemy wam obiecać, że nie stracicie żadnych cennych substancji. Na pewno ta „gęsta“ Matcha pobudzi waszą fantazję i rozweseli wasze dni. Matcha delikatnie pobudza, usuwa stres, pomaga żołądkowi i chroni przed niektórymi schorzeniami. A do tego wszystkiego jest cool.
Skład
Zielona herbata Matcha Japan Premium Organic, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Tę herbatę Matcha zdradzi już sama nazwa. Mentol z pomarańczą daje do naturalnej słodkawej podstawy z lekko domykającym się dobrzmieniem, kolejny wymiar. Z klasycznego pudru herbacianego wydobywa się pociągająca nowość, którą możecie zaskoczyć niejednego miłośnika czy miłośniczkę herbaty.
Pochodzenie herbaty
Matcha to prawdziwa herbaciana specjalność. Pierwsze wzmianki o zielonym pudrze rytualnie mieszanym w gorącej wodzie pochodzą z VII wieku z Chin. Dopiero w dwunastym wieku staje się Matcha częścią japońskiej kultury herbacianej. Słynny obrzęd herbaciany Czanoju był w ciągu paru wieków doprowadzony do doskonałości i jest symbolem czystości, respektu, pokoju i samotności. Jego przebieg, miejsce, a nawet ubranie uczestników ma ściśle określone reguły.
Tak samo tajemnicza jest dla Europejczyka produkcja Matchy. Zanim rozpocznie się zrywanie listków herbacianych, krzewy herbaciane muszą zostać zasłonięte matami, co powoduje, że ich liście wydzielają więcej chlorofilu i pożądanych aminokwasów.
Kiedy nadejdzie czas zbiorów, kobiety i dziewczyny wychodzą na plantacje już przed świtem. Między listkami wybierają te najdelikatniejsze, układają je do koszów bambusowych i prawie natychmiast dają farmerom do obróbki. Ta polega na krótkim parzeniu, powolnym suszeniu i wypreparowaniu żyłek, w wyniku czego powstają płatki herbaciane nazywane Tencha. Te zostają za pomocą kamieni granitowych tradycyjnie zmielone na delikatny puder.
Cool Matcha Mint-Pomarańcza pochodzi z uprawy rolnictwa organicznego. Dlatego jest BIO. Przy jej uprawianiu, zbiorze i produkcji nie zostały wykorzystane żadne nawozy przemysłowe, środki ochronne roślin ani inne dla zdrowia szkodliwe substancje.
Smak mentolu i pomarańczy daje Matchi naturalny aromat. W odróżnieniu od syntetycznych aromatów nie powoduje zgagi ani nadkwasoty.
Matchę należy przechowywać zawsze w szczelnym opakowaniu, bez dostępu do światła i wilgoci, idealnie w lodówce. Prosimy uważać na częste zmiany temperatury spowodowane częstym wyciąganiem i wkładaniem Matchy do lodówki.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą wodę, która miała 100°C i wystygła do 75 °C.
- Do miski lub szklanki wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną gorącą wodą (mniej więcej 100 ml).
- Za pomocą miotełki do herbaty lub trzepaki do mleka Matchę rozmieszać i ubijać.
- Rzadka ubita piana po chwili zgęstnieje.

























Potrzebujesz porady?

9. 11.
17. 5.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

ORZECH LASKOWY kawa ziarnista
