

CHINY LIU AN GUA PIAN - zielona herbata
Prawdopodobnie nie znajdziecie żadnej listy najlepszych i najbardziej znanych chińskich herbat bez Liu An Gua Pian na najwyższych szczeblach. Nic dziwnego. Ta cenna zielona herbata od innych różni się prawie wszystkim, a jej wyrafinowany smak zachwyci nawet prawdziwych koneserów. Dajcie się wciągnąć w grę „nasion arbuza” w każdej filiżance odkryjcie unikalne doświadczenie, które oferuje ta wyjątkowa herbata.
Skład
Zielona herbata China Liu An Gua Pian 100%Napar i smak herbaty
Napar ma bardzo jasny odcień o zielono-żółtym kolorze. Smak jest pełny, urzekający i naturalnie słodki z lekkim orzechowym podtonem i bez „trawiastego” zakończenia.
Pochodzenie herbaty
Jak sama nazwa wskazuje, herbata pochodzi z prefektury Lu-An, położonej w prowincji Anhui we wschodnich Chinach. Jest to obszar monsunowy z klimatem podzwrotnikowym, który zapewnia idealne warunki dla producentów herbaty. Deszcz odgrywa dużą rolę w Liu An Gua Pian. Zbiór musi zawsze odbywać się na dziesięć dni przed i po ulewnych wiosennych deszczach, które zwykle występują w drugiej połowie kwietnia.
Zbiory w Liu An Gua Pian charakteryzuje się różnicami od innych herbat. Zapomnijcie o pąkach i delikatnych młodych pierwszych liściach, jak to zwykle bywa. W przypadku tego rodzaju herbaty niezbędne są drugie i wyjątkowo trzecie liście, które ze względu na późniejszy zbiór są duże i jędrne. Bardzo ostrożnie usuwa się środkową żyłkę i łodygę, ewentualnie czubek liścia zostaje przecięty.
Tak zmodyfikowane liście herbaty są następnie poddawane obróbce cieplnej na dwóch patelniach w dwóch cyklach, gdzie są mieszane i dociskane specjalnymi miotłami, aby uzyskały swoją charakterystyczną formę. To właśnie wygląd wpływa na to, że Liu An Gua Pian tłumaczy się również jako „nasiona arbuza”. Początkowo jednak w nazwie miały znajdować się nasiona słonecznika. Był to wówczas bardzo popularny przysmak, a łuski słonecznika przypominały kształt tej herbaty.
Prażeniem na patelni produkcja Liu An Gua Pian się nie kończy. Wręcz przeciwnie, przychodzi czas na najbardziej skomplikowaną część. Prażone liście są umieszczone w wielkich bambusowych koszach i co najmniej dwóch doświadczonych mistrzów herbaty podgrzewa te kosze przeciągając je szybkimi ruchami nad otwartym ogniem. Liście nie mogą się przypalić ani zostać zanieczyszczine dymem, więc ta faza, która powtarza się sześćdziesiąt razy, wymaga prawdziwej praktyki.
Biorąc pod uwagę wszystkie trudności związane z produkcją nic dziwnego, że Liu An Gua Pian jest naprawdę rzadką sprawą. Jednak nagrodą za proces trwający pół miesiąca jest herbata, która jest absolutnie wyjątkowa pod względem smaku i aromatu i zasługuje na umieszczenie w TOP 10.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę nawięcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 2-3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LONG ZHU GREEN - zielona herbata

SILVER NEEDLE - biała herbata
