CHINA SICHUAN MENGDING MAO JIAN - zielona herbata
Ładnie wygląda, wspaniale smakuje. Ekskluzywana zielona herbata z prowincji Sichuan jest wśród tych, które nie powinny umknąć miłośnikom herbaty. Klasyka z wysoką proporcją tipsów, w zaokrąglonym aromacie i pełnym owocowym smaku, nie skończy się tylko na jednej filiżance. Przygotuj liście herbaty z Mount Mengding według ceremonii Gong Fu Cha lub po prostu wlej do ulubionego malowanego kubka. Kiedy się napijesz, obudzi się twoja wyobraźnia!
DPD | Dostarczymy do 18. 12. 2019 | 11,0 zł |
---|---|---|
Paczkomat | Dostarczymy do 18. 12. 2019 | 10,0 zł |




Skład
Zielona herbata CHINA SICHUAN MENGDING MAO JIAN 100%Napar i smak herbaty
Dla zielonej herbaty Sichuan Mengding Mao Jian jest typowe, że z każdym łykiem smakuje lepiej i lepiej. Początkowo to łagodne działanie ściągające, w końcu owocowe. Ogólnie rzecz biorąc, jest zaliczana do aromatycznych herbat, nadaje się do codziennego picia. Napar jest żółty.
Pochodzenie herbaty
Czy jesteś doświadczonym koneserem czy przypadkowym degustatorem Sichuan Mengding Mao Jian o tej herbacie należy wiedzieć jak najwięcej. Jest to ciekawe, a co więcej, dowiesz się, dlaczego ta herbata jest znana jako China famous tea.
Mengding, pasmo górskie, z których zielona herbata pochodzi, jest uważana za kolebkę światowej kultury herbaty. Gdzieś wysoko w górach pierwszą plantację herbaty założył taoistyczny mnich Wu Lizhen. Miało to miejsce około 2 000 lat temu. Lokalna herbata była za czasów dynastii Tang i Song bardzo popularna. Na dworze cesarskim używano ją, by czcić niebiosa i z siedmiu świętych krzewów herbacianych tego mnicha przygotowowano specjalną herbatę cesarską.
Herbata z gór Mengding od dawna była uznawana za cudowne lekarstwo. Nazwano ją zatem Holy Tea, święta herbata. Dzięki swej niepowtarzalności zdobyła przychylność poetów i śpiewaków oraz zapisała się w sposób w historii chińskiej herbaty.
Uprawie, zbioru i przetwarzania Sichuan Mengding Mao Jian towarzyszyły w starożytnych czasach ceremonie. Liście można było zbierać tylko pod nadzorem urzędników ze świętych krzewów herbacianych zbierano zaledwie 360 liści rocznie, przetwarzaniu towarzyszyły recytacje wybranych wersetów przez mnichów. Herbata została przekładana do srebrnych pojemników umieszczonych w drzewianej skrzyni, która była owinięta w żółte jedwabne płótno z czerwonym nadrukiem. Do Zakazanego Miasta herbata mogła być wysyłana tylko w dogodny dzień, wybrany przez starszego oficera ...
Jeśli szukasz góry Mengding, musisz pojechać na skraj południowo-zachodniej prowincji Sichuan. Jej najwyższy szczyt Schangqing wznosi się na wysokość 1456 metrów. Słowo Meng oznacza „deszcz, mgła,” Jest oczywiste, że to ze względu na częste w tym rejonie opady deszczu i wysoką wilgotność.
Dokładna procedura produkcji herbaty, oczywiście, nie jest znana. Wiemy, że po zbiorze liści, który odbywa się całkowicie ręcznie, liście herbaty pozostawia się do więdnięcia i następnie są poddane parzeniu. Tym procesem jest zatrzymywane naturalne utlenianie enzymów. Ponadto, herbata zachowuje maksymalnie naturalny smak, ale także rzadkie przeciwutleniacze. Wreszcie, trzeba herbatę dosuszyć, sortować i pakować.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
![]() |
![]() |
![]() |
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2 – 3 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LONG ZHU GREEN - zielona herbata

WHITE MONKEY (BIAŁA MAŁPA) - zielona herbata
