

CHINA JADE SNOW - zielona herbata
Piękne duże liście, mnóstwo białych tipsów, lekki smak wypełniony morelami. Jedna z najbardziej popularnych chińskich zielonych herbat jest nazywana nazwą lodowca położonego najdalej na południe na półkuli północnej. A z nim ma coś więcej wspólnego niż tylko nazwę. Ekspertom herbat napewno przypomina swą delikatnością białą herbatę. Przygotujcie z niej doskonałą ice tea, jej liście wyglądają jak ośnieżone góry. I uwaga: Została ona wykonana w całości ręcznie!
Skład
Zielona herbata CHINA JADE SNOWNapar i smak herbaty
Zielona herbata China Jade Snow daje jasnożółty napar, pachnie bardzo lekko i atrakcyjnie owocowo. Smak może być opisany jako żywy, świeży, orzeźwiający, z końcówką przyjemnie morelową.
Pochodzenie herbaty
Herbatę z obszarów górskich na południu Chin rozpoznacie po naprawdę wspaniałych dużych liściach z białymi włoskami i po typowym smaku morelowym. Z pewnością ją sobie zapamiętacie. Jest uważana za jedną z najbardziej popularnych zielonych herbat, a nie zawsze jest dostępna.
Yunnan, prowincja, z której China Jade Snow pochodzi, jest jedną z najbardziej atrakcyjnych części kraju. Przechodzą przez nią trzy wielkie rzeki, jest obdarzona krasowym obszarem, wysokimi górami, głębokimi wąwozami i niezwykle różnorodną fauną i florą. Nierówny teren Yunnanu zapewnia ograniczone możliwości uprawy roślin, ale wilgotny klimat subtropikalny i wysokość nad poziomem morza niektórym wręcz sprzyja. Jak na przykład krzewom herbacianym.
Chińskie rośliny herbaty (Camellia sinensis) to krzewy bezpośrednio pochodzące z południowej i południowo-wschodniej części Chin. Pierwsza pisemna wzmianka o herbacie sięga 3. wieku pne. Krzewy herbaciane to wiecznie zielone rośliny z lancelowatymi i skórzastymi liśćmi, pokryte białym meszkiem od spodu. Większość z nich ma nowo rozwinięte pączki, tak zwane tipsy. Właśnie one są zbierane do produkcji bardzo delikatnych zielonych i białych herbat. Krzewy herbaciane kwitną białym kwieciem jesienią i zimą.
W przypadku China Jade Snow zbiór i produkcja herbaty wykonana jest wyłącznie ręcznie. Młode i delikatne listki herbaty skubały ręce miejscowych kobiet. Na chwilę pozostawiły je do wyschnięcia i przekazały mężczyznom, którzy w ogrodach herbacianych zazwyczaj są odpowiedzialni za przetwarzanie herbaty. W celu powstrzymania naturalnej fermentacji, która natychmiast po zrywaniu liści z krzewu zaczyna działać, herbata musi być na krótko, ale wielokrotnie zagrzewana. Następnym etapem w produkcji jest transport, suszenie i sortowanie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minut po przegotowaniu wody), przy czym w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ŻURAWINA Z ROKITNIKIEM - owocowa herbata

DARJEELING EARL GREY – czarna herbata
