

CHINA GREEN PU ERH BEENG CHA - 357 g
Limitowana edycja wyjątkowego Pu Erhu z prowincji Yunnan. Jest to niesfermentowany zielony Pu Erh, który jest prawdziwym rarytasem. Skompresowane liście starych dzikich krzewów herbaty są uważane przez ich zwolenników za skarb. Smak tej herbaty jest owocowy. Jakościowy Pu Erh przyniesie Ci nie tylko przyjemność, ale także świeżość i dobry nastrój.
Skład
China Green PU ERH BEENG CHA 100%Napar i smak herbaty
Ta herbata to ciemny, bogaty bursztynowy napar o owocowym aromacie. Jej smak jest oczywiście odzwierciedlony zarówno w unikalnym sposobie produkcji, jak i w rejonie, z którego ta herbata pochodzi. Dlatego pijąc ja poczujesz owocowe, ziemiste i świeżo cierpkie tony.
Smak Pu Erhu zależy zarówno od przygotowania, jak i liczby naparów.
Pochodzenie herbaty
Tajemnica Pu Erhu polega na starzeniu. Ze starych chińskich listków (Camellia sinensis) rolnicy zbierają soczyście zielone liście i przenoszą je do miejsca przetwarzania.
Zbiera się pączek z 3-4 liści. Przetwarzanie jest nadal w większości prowadzone ręcznie i oparte na tzw. powolnej fermentacji. Następnym krokiem jest "zabijanie zielonej" - liście są na suchej patelni podgrzewane i walcowane. Spowoduje to zatrzymanie aktywności enzymu. Następnie liście są mieszane, zwijane i delikatnie suszone. Dzięki działaniu naturalnych szczepów Aspergillus, Penicillium i serii drożdży liście klasycznego Pu Erh dojrzewają do doskonałej jakości herbaty.
W przypadku zielonej Pu Erh ostateczna fermentacja nie jest przeprowadzana. Liście zielonej herbaty zostają sprasowane na kształt koła (Cake Tea), które w Chinach nazywają Beeng Cha. Dojrzewanie odbywa się w ciepłym i wilgotnym środowisku. Pomogło to rozwinąć i zmiękczyć smaki herbaty.
Historia Pu Erhu sięga czasów dynastii Han. Herbaty Pu Erh były kiedyś tak cenione, że nie wolno było ich pić nikomu, poza cesarzem. Dlatego w Chinach, ich ojczyźnie, są nazywane „Herbatą cesarzy“.
Każdy, kto rozumie złożoność i subtelne niuanse produkcji Pu Erh, dba o ich przechowywanie. Można je przechowywać przez długi czas, ale ważne jest, aby miejsce przechowywania było suche i chłodne. Pu Erh nie należy wystawiać na wahania temperatury lub przechowywać w pobliżu różnych innych zapachów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Pu Erh zalać wrzątkiem w proporcji jeden mały kawałeczek o wielkości 1 łyżeczki na 150 - 200 ml.
Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
Czas parzenia 2 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MILK OOLONG

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
