

CHINA FUDING XIN GONG YI - biała herbata
Niezwykle rzadka biała herbata Xin Gong Yi (w luźnym tłumaczeniu Nowe rzemiosło) jest po prostu inna. I to czyni ją doskonałą. Wśród innych herbat to wciąż pisklę, bo światło dzienne ujrzała po raz pierwszy dopiero w drugiej połowie ubiegłego wieku. Jednak z dumą buduje swoje imię, a Fuding na stałe zadomowiło się na herbacianej mapie świata. Rozsiądźcie się wygodnie z filiżanką w dłoni i posłuchajcie jak to jest z tym rzemiosłem i złotym dnem.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Napar ma bardziej intensywny odcień niż w przypadku klasycznej białej herbaty. Złotawe odcienie swobodnie mieszają się z zielonkawymi w zależności od czasu zaparzania. Smak jest delikatny, a jednocześnie pełny i kompleksowy. Na podniebieniu rozpoznacie grę moreli i rodzynek z przyjemnie słodkawym zwieńczeniem.
Pochodzenie herbaty
Fuding znajduje się a północno-wschodnich Chinach, w prefekturze Ningde. W 1968 roku ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białe herbaty stworzono tutaj Xin Gong Yi. Wybrano do tego znamienitą odmianę krzewów herbacianych Da Bai Hao, z pąków której powstaje słynna Silver Needle. I to było doskonałe posunięcie. Na wysokości 400 metrów nad poziomem morza krzewy dobrze się czują, a liście są bogate w salicylan metylu, któremu zawdzięczają słodkawy owocowy aromat przypominający zapach miętówek.
Do produkcji Xin Gong Yi zasadniczo wybiera się wyłącznie pąki jednym młodym listkiem. Dzięki temu herbata nabiera kwiecistego smaku o bogatej teksturze. Zbiory poddawane są oksydacji, która jest sztucznie przedłużana. Tradycyjna biała herbata jest utleniona w około 5%, natomiast Xin Gong Yi osiąga poziom 30%. Podczas całej fermentacji należy dokładnie monitorować poziom wilgotności oraz stałość warunków otoczenia. Wszelkie wahania warunków mogą zaburzyć cały proces, dlatego każdego roku na rynku pojawia się ograniczona ilość tej herbaty.
Zwiędłe liście są następnie lekko skręcane, a oksydacja zatrzymywana jest szybkim prażeniem. Jednak główną wyjątkowością tej herbaty jest jej dojrzewanie. Przez 5 lat odpoczywała na drewnianych deskach, gdzie nabierała mocy, wyjątkowości i bogactwa smaku. Dopiero wtedy była gotowa do podróży, która może zakończyć się w Waszym dzbanku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 3-5 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA PAI MU TAN - biała herbata

FUJIAN BIAŁA PIWONIA - biała herbata
