

CHINA EN SHI YU LU BIO - zielona herbata
Coraz więcej ludzi poszukuje żywności uprawiane bez nawozów sztucznych i środków utwardzających. Jeśli należysz do nich, wybierz tą niezwykle rzadką premiową zieloną herbatę. Na ekologiczne uprawy krzewów herbacianych koncentrowali się rolnicy w chińskiej prowincji Hubei. Tradycyjna herbata z długą historią była pierwszą, którą rozpoczęto w Chinach parzyć na patelniach zamiast prażyć.
Skład
Zielona herbata China EN SHI YU LU ORGANIC 100%Napar i smak herbaty
Piękny owocowy smak z elegancką świeżością. Bardzo trudno znaleźć mu odpowiednią konkurencję. Zielona En Shi Yu Lu ma bardzo ciemne, lekko marszczone liście, jej napar jest żółto-zielony i jasny. Jest porównywany do japońskiej herbaty Gyokuro.
Ponieważ jest to delikatna herbata, można pić ją w ciągu dnia.
Pochodzenie herbaty
Zielona herbata ma ciekawą historię i miejsce uprawy. Rozpoczniemy tym drugim - prowincja Hubei znajduje się we wschodniej części Środkowych Chin. Jej nazwa oznacza "North of the Lake" i odnosi się do bliskości znacznego naturalnego wodnego obszaru Dongting. Obszar ten jest poprzecinany przez wiele rzek i strumieni, w dawnych czasach często cierpiał z powodu powodzi. Mieszkańcy rozwiązali ten problem wybudowaniem światowej sławy tamy z nazwą Trzy Przełomy. Hubei ma wilgotny klimat subtropikalny.
Herbatę zaczęto hodować w prowincji podobno już w 8 wieku w okresie panowania dynastii Tang w Chinach. Była pierwszą tego rodzaju, która została w Chinach parzona. Do tego czasu produkowana zielona herbata była prażona na dużych patelniach, zyskując typowy zapach dymu. En Shi Yu Lu była ważnym krokiem, który podniósł chińską herbatę w rankingu popularności. Metodę tej produkcji zapomniano i ponownie powrócono dopiero w 20 wieku. Gorąca para dostarcza herbacianym liściom głębokiego smaku i zachowuje ich wysoką jakość.
Większość upraw znajduje się na wysokości około 1000 metrów n p.m. Ta bardzo rzadka herbata jest przetwarzana ręcznie, a jej produkcja nie jest wysoka. Istotną wartością tej oryginalnej herbaty jest jej pochodzenie organiczne.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - CHIŃSKI MOTYW

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ZIELONY YUNNAN OP - zielona herbata

YUNNAN GREEN SUPERIOR - zielona herbata
