

CHINA COOKING MATCHA - 40 g
Sprawdziliście już jak smakuje Matchasmoothie? Tort kokosowy Matcha? Matchaczekolada? Albo Matchamasło? Jeszcze nie? Wiedzcie, że nigdy nie jest za późno na eksperyment. Wykorzystajcie świetne uczynki zdrowotne tradycyjnego herbacianego proszku o wyjątkowym zielonym kolorze. Zaskoczcie swoich gości specjalnym menu. Po wszystkich wspaniałych deserach im oczywiście podajcie Matchę i jako herbatę.
Skład
Zielona herbata Japan MATCHA 100%Napar i smak herbaty
Ktoś mówi, że musi się do smaku Matchy powoli przyzwyczajać. Innemu smakuje od razu. W każdym razie zielony proszek wymieszany w gorącej wodzie smakuje niezwyczajnie. Najpierw słodkawo, potem lekko dobrzmiewa. Osoby, które po raz pierwszy smakują tą herbatę, jeden łyk zazwyczaj nie wystarczy.
Matchę, można przygotować nie tylko jako napój. Coraz bardziej popularne są zielone desery, zielone zupy, zielone pasty. Dzięki delikatnemu smakowi możemy Matchę kombinować z różną żywnością. Dodaje jej pożądanej świeżości, ale nie zakrywa ich pierwotnego charakteru.
Pochodzenie herbaty
Tradycję popijania Matchy przypisuje się Japończykom. Ale podstawy rytualnego przygotowania Matchy były znane już w Chinach w siódmym wieku. Do Japonii Matcha przeniknęła dopiero 500 lat później.
Matcha jest produkowana z najlepszych listków herbacianych, które są zbierane wcześnie rano, jeszcze zanim spadnie rosa. Zrywa się je oczywiście tylko i wyłącznie ręcznie. Samo przygotowanie jest procesem delikatnym, który jest dokładnie przekazywany z pokolenia na pokolenie jako tajemnica.
Po zerwaniu listki są poddane krótkiemu sparzeniu, żeby uchronić ich od fermentacji i zachować ich świeży zielony kolor. Następnie są ostrożnie suszone prądem chłodnego powietrza. Potem trzeba wypreparować żyłki i ogonki. Zielone płatki, które w ten sposób powstają (tencha), są rozmielone na delikatny puder herbaciany. W tradycyjnej produkcji do mielenia używa się kamiennych młynków.
Matchę możemy, jak już było wspomniane, przygotować jako smaczną herbatę (rozmieszaniem w gorącej wodzie), ale też możemy ją wykorzystać do przygotowania różnych deserów, napojów owocowych i pieczywa.
Matchę polecamy zawsze przechowywać w szczelnym opakowaniu, bez dostępu światła i wilgoci, idealnie w lodówce. Prosimy uważać na częste zmiany temperatury, wyciąganiem i wkładaniem Matchy do lodówki.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą wodę, która miała 100°C i schłodzić do 75 °C.
- Do miski lub szklanki wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną gorącą wodą (mniej więcej 100ml).
- Za pomocą miotełki do herbaty lub trzepaka do mleka Matchę rozmieszać i ubijać.
- Rzadka ubita piana po chwili zgęstnieje.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

Japan Sencha Makato - zielona herbata

SMOCZA HERBATA - mieszanka
