

CEYLON IDULGASHINNA BLUE NETTLE BIO - OOLONG
Kiedy pomyślicie, że w świecie herbat już nic Was nie zaskoczy, pojawia się ta oto piękność ze Sri Lanki. Oolong, przypominający dzieło sztuki, już na pierwszy rzut oka wydaje się zupełnie wyjątkowy. A jeśli o wyjątkowości „niebieskiej pokrzywy” nie przekona Was sam wygląd, jej smak i aromat z pewnością sobie z tym poradzą. Skosztujcie cejlońskiego rarytasu wyhodowanego w sercu przepięknej krainy i pozwólcie poddać się jej urokowi.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Napar po pierwszym parzeniu ma delikatnie złoty kolor, po kolejnym zostaje wzbogacony o piękne miodowe nutki. Miód jest powiązany z herbatą również w aromacie oraz smaku, który jest przyjemnie słodkawy i delikatny.
Pochodzenie herbaty
Na południowym wschodzie Sri Lanki jest położona druga najmniej zaludniona prowincja - Uva. I jak to zwykle bywa, im mniej ludzi, tym piękniejsza i bardziej dziewicza przyroda. Okolice miasteczka Idulgashinna są pełne bajkowych wodospadów i parków narodowych. Tutejsza plantacja herbaty w pełni wykorzystuje potencjał natury i hołduje trendowi tzw. upraw biodynamicznych. Głównymi jej filarami są ekologiczne myślenie, podejście organiczne oraz filozofia fairtrade.
Oolong Blue Nettle jest bodaj największą chlubą tutejszych producentów. Już dotykając woreczka z herbatą przekonacie się, że wygląda jakoś nietypowo. Zwykle herbata w dotyku prezentuje się inaczej, nieprawdaż? Po otwarciu woreczka, zaskoczenie nie ma końca. Ostrożnie wyjmujemy coś, co z oddali przypomina krótkie i stosunkowo ciężkie cygaro. Teraz nadszedł czas nasycić się jego aromatem, zagotować wodę i zacząć się cieszyć.
Oolong ze Sri Lanki jest zbierany wyłącznie ręcznie, a to, co czyni z niej wyjątkowy rarytas, to dwukrotne suszenie. Na początku całego procesu listki są przez jakiś czas naturalnie suszone, następnie są zwilżane i ręcznie bardzo mocno zwijane w kształt, który przypomina wspomniane wcześniej cygaro. Zwitek ten jest później poddawany ponownej oksydacji i następuje drugie, końcowe suszenie. Procedura jest bardzo skomplikowana, dlatego Blue Nettle co roku jest dostępna na rynku tylko w ograniczonych ilościach.
Waga zwiniętych listków może by nieco myląca. Wydaje się, że w porównaniu do zwykłej herbaty sypanej jest jej mniej w woreczku. Należy jednak mieć na uwadze, że z jednego zwitka możecie przygotować kilka naparów a każdy z nich przyniesie nowe i wyjątkowe doznania. Koneserzy herbaty polecają ją również w postaci cold brew, która wydobywa na światło dzienne ukryte nutki cytrusów tego niezwykłego smakołyku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Oonlong zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIG JADE EARRING - biała herbata

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM
