

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
Niektórzy go porównują do legendarnej niebieskiej pigułki, inni piszą o nim jako o środku wzmacniającym. Buzdyganek naziemny z pewnością zawiera wysoki poziom fitosteroli, dlatego produkowane są z niego popularne suplementy diety. My kładziemy nacisk na czystą naturę. Oferujemy buzdyganek suszony. Jego napar jest ziemisty i gorzki, ale pachnie przyjemnie ziołowo. A smak wzbogacicie za pomocą miodu . Efekty pozostają.
Skład
Buzdyganek naziemny 100%Napar i smak zioła
Wywar z naturalnego buzdyganku naziemnego ma żółtawy kolor i bardzo przyjemny ziołowy zapach. W smaku jest nieco szorstki, ziemisty, gorzki. W razie potrzeby można go złagodzić miodem, nierafinowanym cukrem lub stewią. Napar z buzdyganka ma jasno żółto-zielony kolor.
Pochodzenie zioła
Buzdyganek naziemny (Tribulus terrestris Linneusz) to jednoroczne ziele z żółtymi kwiatami i krótkimi liśćmi. Łodyga jest 10-60 cm długa, ale leżąca. Roślina występuje naturalnie w Europie, Azji, Afryce, Australii. Możemy go znaleźć wzdłuż rzek w ogrodach, na piaskach nadmorskich, ale także na stepach i półpustkowiach. Bardzo dobrze rozwija się w Republice Czeskiej, przed nadejściem zimy, zaleca się zebrać całą roślinę.
Buzdyganek jest uprawiany i zbierany dla swych liści, które są stosowane do przygotowania leczniczych preparatów. Można także wykorzystać nasiona, korzenie i kwiaty. W czasie zbioru, roślinę usuwa się z ziemi w całości, liście są suszone oddzielnie. Następnie, kruszone i przechowywane w suchym, zacienionym miejscu.
Czeski zielnik z 1899 roku opisuje Buzdyganek pod nazwą „Nadseda: "... rozgałęziona łodyga jest okrągła, żółte kwiaty są 5 mm. Rośliny te stosowane są jako lek do oczu; także na biegunki, krwotok i dolegliwości układu moczowego ... "
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Buzdyganek zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka (1 g) na 200-250 ml.
- Zaparzać 15 minut a następnie odcedzić.
- Zalecana dawka wynosi 2-4 filiżanek dziennie, zawsze gotować nowy wywar.

























Potrzebujesz porady?

5. 8.
31. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GINKGO LIŚCIE - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
