

Błyszczący dotyk - rooibos
To jak siedzenie pod drzewkiem pomarańczowym. Słońce ogrzewa policzki, powietrze pachnie słodkimi owocami a myśli ulatują w marzenia. Herbata Błyszczący dotyk naprawdę Was uspokoi. Nie zawiera teiny, jest pięknie słodka i przyjemnie ciepła. Stanowiący jej podstawę rooibos ma miękki, gładki smak - w połączeniu z pomarańczami, migdałami, cynamonem i wanilią tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję.
Skład
Prażone kawałki jabłka, Rooibos, , Skórka z pąków dzikiej róży, Hibiskus, Kawałki cejlońskiego cynamonu, Naturalny aromat, Kawałki waniliiNapar i smak herbaty
Herbata Błyszczący dotyk zapewnia napar o głębokim pomarańczowym do mahoniowego kolorze, pachnie słodko i owocowo. Oczywiście w jej aromacie znajdziemy również ślady cynamonu i wanilii. Smak jest podobny. Ogólny efekt jest miodowo-słodki, z nutą soczystych cytrusów, cynamonu i wanilii. Smakując uważnie, można odkryć atrakcyjny kwiat migdałowca.
Pochodzenie herbaty
Nazywa się Redbush tea, to nie jest herbata i na pewno się Wam spodoba. Mowa o rooibosie, czyli sfermentowanych gałązkach i liściach krzewu herbacianego Cape (Aspalathus linearis), szczególnie popularnego w RPA. Jednak w miarę jak jej sława rozchodzi się po całym świecie, rooibos można obecnie znaleźć w menu niemal każdej herbaciarni, kawiarni czy restauracji. Najlepszej jakości rooibos trafia na rynki UE, zwłaszcza do Niemiec.
Drzewo herbaciane lub roślina herbaciana to krzew kochający suszę. Rośnie tylko w górach RPA, głównie w południowo-zachodniej części prowincji Przylądek Dobrej Nadziei, ma bardzo szczególne wymagania glebowe i świetlne, jego nasiona roznoszone są przez mrówki, a kiełkowaniu sprzyja ogień. Ciekawostką jest również to, że rooibos już tysiące lat temu był wykorzystywany przez ludzi do sporządzania napojów. Najwcześniejsze dostępne zapisy etnobotaniczne pochodzą z XIX wieku i odnotowują, że rooibos był tradycyjnym napojem mieszkańców Cederbergu, pasma górskiego położonego około 300 km na północ od Kapsztadu.
Robotnicy zwykle zbierają niespełna dwumetrowe krzewy jesienią. Oznacza to wyjście na wzgórza z narzędziami do przycinania i dużymi workami. Młode gałązki z igiełkowatymi liśćmi zanoszą do zakładów przetwórczych, gdzie sieka się je na mniejsze kawałki i fermentuje. Fermentacja jest kontrolowana, a rolnicy monitorują temperaturę, wilgotność, kolor i zapach materiału. Po osiągnięciu niezbędnych parametrów suszą rooibos w bezpośrednim świetle słonecznym.
Herbata ta jest popularna zarówno ze względu na swój miodowy smak, jak i wysoką zawartość cennych substancji, takich jak polifenole i witamina C. Rooibos przygotowuje się podobnie jak inne herbaty - napar można aromatyzować cukrem, miodem lub mlekiem.
Wspomnijmy też krótko o pomarańczach, których smaku na pewno nie zabraknie w herbacie Błyszczący dotyk. Owoce chińskiego drzewa pomarańczowego (Citrus sinensis) są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz przeciwutleniacza beta karotenu. Zawierają również potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Mówi się, że jedno drzewko pomarańczowe może wyprodukować nawet 8000 pomarańczy! Oznacza to, że rocznie na świecie zbiera się ponad 40 milionów ton tych soczystych owoców.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Aby przygotować herbatę w czajniczku, dodaj 1 dodatkową łyżeczkę.
3. Parzyć przez 8 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ALLADYN - mieszanka

UNIKALNE MANGO - owocowa herbata
