

BI LOU HONG CHA GREEN - zielona herbata
Trochę nietypowa klasyka! Kiedy wlejesz Bi Lou Hong Cha do kubka, może zaskoczy cię jej wygląd. W przeciwieństwie do bardziej znanych odmian zielonej herbaty z mocno zwiniętymi liśćmi, tutaj liście są tylko nieznacznie zakręcone. Ale to niczego nie zmienia w bajkowo-owocowym smaku, silnym aromacie i najwyższej jakości. Różnorodność jest piękna, więc daj Bi Cha Hong Lou szansę!
Skład
Zielona herbata China PI LO CHUN 100%Napar i smak herbaty
Piękny złoty napar przyciąga nie tylko oczy, ale również nos. Pachnie kwiatami, można rozpoznać w nim nawet brzoskwinie i morele. Smak jest przyjemny, zaokrąglony, lekko cierpki. Herbata jest świeża, z długim posmakiem.
Pochodzenie herbaty
Bi Lou Hong Cha Green pojawia się na rynku pod wieloma nazwami, takimi jak Pi Luo Chun albo Pi Lo Chun. W każdym razie, jest to zawsze jakościowy i bardzo delikatny sort, który z pewnością docenią początkujący smakosze jak i doświadczeni konsumenci herbaty. Słynna zielona herbata rośnie w górach Shan Dong Ting, w pobliżu jeziora Tai Hu. Duża powierzchnia wody dobrze zaopatrza okoliczne obszary wilgotnością. Prowincja Pi Lo Chun ma bardzo długą historię, po raz pierwszy napisano o niej w czasie dynastii Tang (618-906). W tym czasie herbata ta nosiła nazwę "amazing" czyli "okropny zapach", jednak cesarz, który kochał herbatę, był z tej nazwy niezadowolony i dał jej nową- Bi Lou Hong Cha Green.
Ogrody herbaciane uprawiające Bi Lou Hong Cha są regulowane bardzo surowymi zasadami. Ludzie, którzy wchodzą do nich, nie mogą używać silnych perfum ani jeść pikantnych potraw. Camellia sinensis są w rzeczywistości bardzo wrażliwe na otaczające zapachy i szybko przeciągną je na liście. Wiedza ta dała rolnikom informację, że krzewy herbaciane zasadzone z brzoskwinią, morelą i śliwkami dadzą Bi Lou Hong Cha wspaniały aromat owocowo-kwiatowy.
Zbiór jest możliwy tylko raz w roku, na początku marca. Zbiera się tylko małe pąki herbaty z srebrnymi końcówkami (tipsami). Kobiety i dziewczęta na plantacje wyruszają już około piątej rano.
Na kilogram herbaty jest potrzebnych około 150 tysięcy nazrywanych liści. Przetwarzanie jest kontynuowane bezpośrednio po zbiorze. Liście są uporządkowane, pieczone na dużych patelniach i ręcznie zwinięte. Wreszcie, herbatę suszy się i pakuje.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

5. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - CHIŃSKI MOTYW

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PI LO CHUN - zielona herbata

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata
