

BEZ CZARNY KWIAT ( Sambucus nigra ) - zioło
Kwiaty czarnego bzu ze względu na zawartości olejków eterycznych, garbników, śluzu, glikozydów i witaminy C są doskonałym pomocnikiem w przeziębieniach, gorączce, problemach trawiennych i migrenach.
Skład
Czarny bez 100%Napar i smak zioła
Napar miodowego koloru jest pełen słodkiego, kwiatowego zapachu i świeżego smaku z lekko gorzkim zakończeniem.
Pochodzenie zioła
Jeśli mitologia wokół tej rośliny jest co najmniej w połowie prawdziwa, to czarny bez ma dużo pracy. Podobno przez ogień z drewna bzu można zobaczyć aż do piekla. Krzew posadzony przed domem podobno odpędza wszelkie zło, diabły i czarownice. Podczas ścinania musicie być ostrożni i śpiewać specjalną piosenkę, w przeciwnym razie pech będzie Was prześladował. Gdyż nowożeńcom podarujecie gałązkę bzu, podarujecie im w ten sposób sporą dawkę szczęścia.
Czarny bez jest krzewem lub mniejszym drzewem, który dorasta do siedmiu metrów. Osiadł na całej półkuli północnej, szukając wilgotnej gleby bogatej w substancje odżywcze. Młoda zewnętrzna kora i pokruszone liście nieprzyjemnie pachną. Natomiast zapach kwitnących kwiatów w kolorze alabastru, wręcz przeciwnie, jest odurzający. Bez kwitnienia od maja do lipca i pod koniec sierpnia można zobaczyć go gęsto obsypanego czarnymi jagodami.
Wszystkie części rośliny zawierają alkaloid sambucinowy i glikozyd sambucinigrin. Substancje te podczas konsumpcji bzu nie poddanego obróbce termicznej mogą powodować problemy zdrowotne. Na szczęście ich objawy są neutralizowane poprzez gotowanie lub suszenie. W związku z tym można znaleźć bezowe syropy, marmolady lub napoje alkoholowe.
W medycynie ludowej, używana była zawsze cała roślina. Z suszonego kwiatu przygotowywane są smaczne i pachnące napary, które zalecane są podczas przeziębienia i w innych dolegliwościach. Napar można pić w rozsądnych dawkach przez dwa miesiące, następnie zalecamy przerwę.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zioło zalać gorącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 2 łyżeczki na 250ml.
- Do przygotowania naparu w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 15 minut (pod przykryciem) a następnie odcedzić.
- Dla dzieci do 4 lat zalecamy połowę dawki.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

KWIAT LIPY
