

Assam FF TGFOP1 Daisajan - czarna herbata
Historia indyjskiej herbaty rozpoczęła się w 1830 roku. Od tego czasu wiele się zmieniło, ale smak i aromat liści herbaty z plantacji w Assam są nadal wspaniałe. Assam FF TGFOP1 Daisajan wyróżnia się szczególną delikatnością, świeżością i żywością. Tworzy harmonijną herbatę z podtekstami bzu i czerwonych jabłek. Pozwólcie sobie na herbatę z tradycyjnych ogrodów, która jest podziwiana przez doświadczonych miłośników herbaty na całym świecie.
Skład
Czarna herbata Assam FF TGFOP1 Daisajan 100%Napar i smak herbaty
Assam FF TGFOP1 Daisajan jest czarny, ale smak jest gładki, harmonijny, przyjemnie owocowy. Można go również określić jako żywy i świeży. Rozpoznacie w nim słodkie nuty bzu i kwaśne nuty czerwonych jabłek. Napar ma jasny, kasztanowy kolor, z pięknymi refleksami.
Pochodzenie herbaty
Dzielnica Tinsukia znajduje się w regionie Assam. Jest to płaski teren o średniej wysokości 116 metrów. Centrum handlowe Wschodniego Assamu ma bardzo kosmopolityczny charakter, przyciąga ludzi nie tylko z Indii, ale także z sąsiednich krajów. Mieszkańcy zajmują się głównie działalnością rolniczą, tj. uprawą chińskich drzewek herbacianych (Camellia sinensis), drzewek pomarańczowych, imbiru i ryżu. Ci, którzy nie pracują na farmach, są zatrudnieni w kopalniach węgla. Nazwa Tinsukia pochodzi od trójstronnego zbiornika wodnego Tinkunia Pukkhuri, położonego pośrodku stolicy dystryktu (zwanej również Tinsukia). Jeśli chodzi o atrakcje turystyczne, dzielnica z pewnością ma się czym pochwalić – turystów przyciąga Park Narodowy Dibru-Saikhowa, ośrodek pielgrzymkowy Parashuram Kunda czy wyspa Rukmini.
Herbata o nazwie Daisajan jest nowoczesnym przedstawicielem starych herbat Assam. Jest to czarna indyjska herbata ortodoksyjna pochodząca z ogrodu zarządzanego przez Tea Daisajan Estate na południowym brzegu rzeki Brahmaputra. Drzewa herbaciane rosną w jednym z najlepszych miejsc do uprawy herbaty w Indiach, gleba jest wyjątkowo żyzna, wysokość i warunki klimatyczne bardzo korzystne. Plantacje herbaty są obsadzone na powierzchni 375 hektarów, uprawiane przez ponad 700 pracowników.
Krzewy herbaciane zbierane są w ogrodach Tea Daisajan Estate od marca do maja. Jest to pierwszy zbiór (jak wskazuje FF - First Flush - w nazwie herbaty), dlatego powstały napój jest tak delikatny i atrakcyjny. Również dlatego jest on dostępny tylko w ograniczonych ilościach. Po zerwaniu robotnicy pozwalają liściom krótko zwiędnąć, a następnie je fermentują. Oznacza to, że lekko miażdżą herbatę, aby rozbić jej strukturę komórkową i pozostawiają ją na kilka godzin do fermentacji w wyższej temperaturze i wilgotności. W tym czasie następuje naturalne utlenianie enzymów, które zmieniają kolor, smak i aromat herbaty. Po zakończeniu procesu herbata trafia do suszarni i sortowni. W przypadku Assam FF TGFOP1 Daisajan, efektem jest mała i delikatna herbata z jasnozłotymi końcówkami.
Jeszcze jeden mały dodatek do nazwy herbaty: FF oznacza pierwszy zbiór, jak wspomniano wyżej, TGFOP odnosi się do herbaty topowej z zawartością puszystych pączków (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Herbatę zalać wodą o temper. 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
