

ANANAS PALONY - herbata owocowa
Ach, tyle kokosa! Jeśli tak jak my kochacie zapach kokosa, nie wahajcie. Ta owocowa herbata doda Wam go w pełni. Wyobraźcie sobie, że smakuje nie tylko kokosem, ale przede wszystkim ananasem. Świeży, soczysty, słodko-kwaśny. Wśród składników znajdziciecie również kawałki jabłek. I to cały sekret tego przysmaku. Polecamy zimą, latem, w dni powszednie i święta.
Skład
Kawałki jabłka, Chipsy kokosowe, Kawałki ananasu 10%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Herbatka owocowa Ananas palony daje napar o żółto-pomarańczowym kolorze. W zależności od zapachu możecie nie odgadnąć jego świeżego smaku, ale pierwszy łyk przekona Was że jest inaczej. Po powąchaniu znajdziciecie się w kokosowym raju, po degustacji herbaty zabierzemy Was na plażę, na drinka ze świeżo wyciskanego soku ananasowego. Ta herbata jest bardzo świeża i jednocześnie cudowna nie tylko na lodzie, ale i na gorąco.
Pochodzenie herbaty
Zacznijmy od ananasa. Czy wiecie, że gdy jego owoc (nawiasem mówiąc, z bardzo interesującym rozwojem) dojrzeje, cała roślina zwykle obumiera? Że globalna produkcja ananasów wynosi około 15 milionów ton rocznie? A owoce zawierają bromelainę wspomagającą trawienie? Ananas to po prostu owoc wielu niespodzianek.
Ananas jadalny (Ananas comosus) botanicy klasyfikują do rodziny bromeliad. Jego naturalnym występowaniem jest Ameryka Południowa, ale dziś jest uprawiany wszędzie na obszarach tropikalnych i subtropikalnych, zarówno na świeżym powietrzu, jak iw szklarniach. Największa ilość ananasów zbieranych na całym świecie pochodzi z Tajlandii, Filipin, Chin, Indonezji, ale także Hawajów czy Kostaryki i Meksyku.
Sama roślina jest zwykle nie wyższa niż 120 centymetrów, charakteryzuje się zmieloną rozetą z długich, sztywnych liści. W jego centrum pojawia się łodyga zakończona specyficznymi kwiatami ukrytymi w twardych liściach. Zwykle nie są zapylane, ale po kwitnieniu wyrastają na owoc znany jako ananas. Waży do 3 kilogramów, dojrzewa około 3 miesięcy i nie zawiera nasion w większości odmian.
Ananasy zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, minerały, ważne aminokwasy i bromelainę, enzym proteolityczny zaangażowany w rozkład białek. Znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym (do bezpośredniego spożycia, do produkcji napojów, dżemów itp.), jak i w farmakologii i medycynie.
Drugim ważnym składnikiem tej herbaty jest kokos, czyli kokos, owoc drzewa kokosowego (Cocos nucifera). Według ekspertów prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i z czasem rozprzestrzenił się na większość krajów tropikalnych. Do największych plantatorów należą Indonezja, Filipiny, Indie, Brazylia i Sri Lanka. Roczna światowa produkcja kokosa wynosi około 60 milionów ton.
Drzewo kokosowe to 30-metrowa palma z wydłużonymi liśćmi wyrastającymi z wierzchołka. Każdego roku może dojrzeć do 120 owoców - nasion o średnicy 30 centymetrów. To, co nazywamy kokosem, jest w rzeczywistości ziarnem, z którego usunięto włóknistą osłonę. Pod twardymi owocami jest miąższ i luźna emulsja, czyli mleko kokosowe. Godne uwagi jest to, że kokos zachowuje zdolność kiełkowania przez kilka miesięcy lub lat, dzięki czemu może rozprzestrzeniać się między krajami, na przykład drogą morską.
Jeśli chodzi o cenne substancje, które zawiera kokos, na pewno warto wspomnieć o wapniu, białku, potasie, witaminie C i witaminie B.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Do herbaty owocowej wlać wrzącą wodę (100 ° C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
2. Dodać 1 łyżeczkę do herbaty w imbryku.
3. Zaparzać przez 8-10 minut (przykryty kubek), a następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OLŚNIEWAJĄCE MANGO - owocowa herbata

ORZEŹWIAJĄCA BRZOSKWINIA - owocowa herbata
