

Ajurwedyjska mieszanka relaksująca z kurkumą BIO
Wypróbujcie jak doskonale można zrelaksować się z aromatyczną herbatą w jakości BIO. Zawiera jabłka, liście jeżyny i dużo, dużo przypraw. Nie brakuje w niej również kurkumy, ważnego przeciwutleniacza, który zadba zarówno o odporność, jak i np. o prawidłowy stan układu sercowo-naczyniowego i stawów. Zrelaksujcie się zgodnie z zasadami Ajurwedy!
Skład
Kawałki jabłka BIO 37%, Imbir BIO, Cynamon BIO 5%, Kardamon BIO, Skórka pomarańczowa BIO, Kurkuma BIO 5%, Organiczny, naturalny aromat, , Goździki BIO, Ziele angielskie BIO , Skórka cytryny BIO 1%Napar i smak herbaty
Ajurwedyjska mieszanka relaksacyjna BIO daje napar jasnego koloru o przyjemnym korzennym zapachu. Smak jest świeży owocowy i jednocześnie lekko słodkawy, z pikantnymi nutami imbiru, cynamonu, goździków, kardamonu i kurkumy.
Pochodzenie herbaty
Ponieważ zmieszaliśmy zioła, owoce i przyprawy zgodnie z zasadami Ajurwedy, dowiedzmy się nieco więcej o tej kulturze. W sanskrycie oznacza „naukę o życiu”, pochodzi z Indii i dała początek wielu korzystnym i uznanym terapiom. Ajurweda kładzie nacisk na profilaktykę, prowadzi do skupienia się na równowadze nie tylko w jedzeniu, ale również w myśleniu. Działa z indywidualną konstytucją każdego człowieka i równowagą trzech podstawowych energii ciała: Vata to subtelna energia związana z ruchem, Pitta kontroluje system metaboliczny, Kapha tworzy strukturę ciała.
W dziedzinie herbat, Ajurweda wykorzystuje najróżniejsze zioła i przyprawy. Na przykład dla osobowości z energią Vatha zaleca składniki takie jak imbir, koper włoski lub goździki. Osobom z energią Pitha doradza kardamon, imbir, lukrecję lub stewię. A dla ludzi z dominującą energią Kapha przewiduje cynamon, goździki, imbir lub czarny pieprz. Do mieszanek herbacianych bardzo często zaleca dodawanie kurkumy, trawy cytrynowej czy bazylii. My zainspirowaliśmy się ajurwedyjskimi recepturami i stworzyliśmy wyjątkową Ajurwedyjską mieszankę relaksacyjną z kurkumą BIO.
Już z samej nazwy można wywnioskować, że kurkuma odgrywa znaczącą rolę w smaku i oddziaływaniu. Jest przeciwutleniaczem, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu odporności, ale także prawidłowego trawienia, czynności układu oddechowego i nerwowego oraz prawidłowego stanu stawów i skóry.
Kurkuma to nic innego jak proszek z kłącza ostryża długiego (Curcuma longa), wieloletniej rośliny osiągającej wysokość do 150 centymetrów. Kurkumę długą możemy spotkać w Indiach, Chinach, Indonezji oraz na Sri Lance czy Jamajce. Wysuszone i zmielone kłącze jest używane jako przyprawa, jak również barwnik. Zawiera przeciwutleniacz kurkuminę (żółto-pomarańczowy naturalny barwnik), olejki eteryczne i inne substancje, w szczególności witaminę C, E i B oraz magnez, potas czy żelazo.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Herbatę ajurwedyjską zalewamy gotującą się wodą o temperaturze 100°C w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2.Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3.Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

AJURWEDYJSKA MIESZANKA ZIÓŁ DO REGENERACJI
